Водещи национални експерти в областта на дермато-онкологията и онкологията споделиха знания

Академия Меланом“ обединява опита на новаторите и лидерите в онкодерматологията.

Водещи национални експерти в областта на дермато-онкологията и онкологията споделиха знания и опита си в прилагането на най-модерните методи за лечение на злокачествени заболявания на кожата в първата „Академия Меланом“.

Събитието бе организирано от Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО) и представи новостите и предизвикателствата в лечението на пациенти с малигнен меланом и други кожни злокачествени заболявания. Образователната конференция е първа по рода си в България събра в София всички категории медицински специалисти, ангажирани с лечението на меланоми – онколози, хирурзи, радиотерапевти, образни диагностици, онкодерматолози,патохистолози, нуклеарни медици, дерматолози, дерматопатолози, фармацевти,изследователи, медицински сестри и др.Всяка година в Европа се диагностицират повече от 100 000 пациенти с меланом, а смъртните случаи от това заболяване надвишават 20 000 годишно, сочи статистиката.

Кожният меланом е19-то по честота злокачествено заболяване в световен мащаб, като през 2018-та година в света са диагностицирани 300 000 нови случаи. Немеланомните кожни карциноми са 5-ти в структурата на злокачествените заболявания, с над 1 000 000 новодиагностицирани през 2018г. В България кожните карциноми са най-често срещаното злокачествено заболяване, с над4300 нови случаи на година. Ето защо искахме да създадем научно пространство, което да обедини специалистите,отдадени на лечението на малигнения меланом и да подкрепи професионалното партньорство помежду им, каза д-р Гергана Шаламанова – съпредседател на БАДО.

„Мисията, с която е създадена „Академия Меланом“, е да бъде мост към бъдещето в медицината, към новите методи за лечение и генериране на революционно ново знание в областта, подкрепено от синергията на интердисциплинарния ни опит“, подчерта още д-р Шаламанова.

„Искрено Вярваме, че този форум ще подкрепи стремежа за постигане на по-добър контрол и лечение на кожни злокачествени заболявания в България. Уверен съм, че този път, макар и нелек, е успешен, когато е споделен“, допълни доц. д-р Красимир Киров – съпредседател на БАДО.На първото събитие на „Академия Меланом“ 2019 бяха представени нововъзникващи терапиии развиващите се стандарти за грижа при лечението на пациенти с кожни тумори,и, сред които лечение с имунотерапия с PD-антитела, радиотерапия в адювантното лечение на малигнен меланом, съвременните терапевтични подходи при неоперабилен и метастазирал малигнен меланом.

Лектори в конференцията са д-р Гергана Шаламанова – началник отделение по онкология към КОЦ Пловдив, доц. д-р Красимир Киров – началник клиника по дерматология към УСБАЛО-ЕАД София, проф. Здравка Валерианова (Ръководител Национален Раков Регистър), проф. Мария Балабанова от Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ „Александровска“, проф.Галина Куртева (Клиника по химиотерапия към УСБАЛО-ЕАД София ), д-р Ива Гаврилова(Клиниката по Онкодерматология към Националния онкологичен медицински център), доц.Павел Станимиров (Катедрата по Орална и лицево-челюстна хирургия при ФДМ, Медицински Университет – София), проф. Соня Сергиева (СБАЛОЗ – Началник отделение по „Нуклеарна медицина“), проф. Антония Цоневска (Началник на Клиника по Нуклеарна медицина към Аджибадем Сити Клиник-Токуда) и много други.

Поздравителни адреси към участниците в първата „Академия Меланом“ изпратиха заместник министърът на образованието Деница Сачева, председателят на НЗОК д-р Дечо Дечев и д-р Иван Маджаров – председател на УС на Българския лекарски съюз.

Публикувано в novini247.com