Проф. д-р Мирослав Динич - "Академия Меланом" 2023

Постижения в ранното разпознаване и овладяването на имуносвързаните токсични реакции

Овладяването на имуносвързаните токсични реакции при пациенти с меланом, провеждащи лечение с имунотерапия, е съществена част от терапевтичния процес. Ако не бъдат разпознати навреме, могат дори да застрашат живота на пациента, като в същото време са напълно обратими при ранно установяване и своевременно лечение с кортикостероиди.

Привилегия бе да научим последните постижения в ранното разпознаване и овладяването на имуносвързани токсични реакции от проф. д-р Мирослав Динич – началник на Клиниката по дерматология и венерология на Военномедицинска академия в Белград, Сърбия. Заедно разгледахме случаи от практиката и дискутираме как да бъдем по-добри в прилагането на терапиите и овладяването на имуносвързаните реакции.

Още едно силно присъствие на колега от Сърбия ни даде ценна информация за новата класификация на Европейската асоциация по дермато-онкология (ЕАДО) и новата стратегия за лечение на базоцелуларния карцином. Проф. д-р Лидия Кандолф – ръководител на Клиниката по кожни и венерически болести в сръбската Военномедицинска академия представи във видео връзка разширяването на индикациите за провеждане на таргетна терапия, което вече дава шанс на пациенти с множество базоцелуларни карциноми или такива разположени в деликатни зони (лице, очи, уши) да се лекуват успешно и да избегнат обезобразяващи операции.