Първата Академия Меланом се проведе в София

Първата Академия Меланом се състоя в края на миналата седмица. Организатор бе Българската асоциация по Дермато-онкология.

Целта на този форум е да се предоставят на всички специалисти „инструментите“, за да се персонализират грижите за всеки пациент, който се лекува. Сесиите, които бяха включени в първата Академия Меланом, представиха напредъка в имуно- и прицелните терапии и комбинациите между тях; мястото на хирургичното лечение; как да се управляват свързаните с лечението нежелани събития и да се контролира токсичността в ерата на комбинираните терапии.

„Погрижихме сме срещата да протече в динамичен и интерактивен формат като експертите се включат в дебат, за да отговарят на въпроси, да постигнат консенсус относно текущите промени в парадигмата. Предвидените дискусии и обсъждане на клинични случаи дадоха практични насоки на лекарите, които лекуват пациенти с рак на кожата и им осигуриха възможност да обменят опит с водещите експерти“. Това коментираха съпредседателите на Българската асоциация по Дермато-онкология – доц. Красимир Киров и д-р Гергана Шаламанова.

В рамките на два дни, специалистите обсъждаха теми като: Епидемиология на кожните тумори; Класификация на меланомни и немеланомни кожни тумори; Оперативно лечение на локално авансирал тумор със свободно ламбо; Образна диагностика и проследяване на пациентите с кожни тумори; Възможности на лапароскопската хирургия при оперативно лечение на метастазирал малигнен меланом и др.

Всяка година в Европа се диагностицират повече от 100 000 пациенти с меланом, а смъртните случаи от това заболяване надвишават 20 000 годишно, сочи статистиката.

Кожният меланом е 19-то по честота злокачествено заболяване в световен мащаб, като през 2018-та година в света са диагностицирани 300 000 нови случаи. Немеланомните кожни карциноми са 5-ти в структурата на злокачествените заболявания, с над 1 000 000 новодиагностицирани през 2018 г. В България кожните карциноми са най-често срещаното злокачествено заболяване, с над 4300 нови случаи на година.

Ето защо искахме да създадем научно пространство, което да обедини специалистите, отдадени на лечението на малигнения меланом и да подкрепи професионалното партньорство помежду им, каза д-р Гергана Шаламанова – съпредседател на БАДО.

„Мисията, с която е създадена Академия Меланом, е да бъде мост към бъдещето в медицината, към новите методи за лечение и генериране на революционно ново знание в областта, подкрепено от синергията на интердисциплинарния ни опит“, подчерта още д-р Шаламанова.

„Искрено вярваме, че този форум ще подкрепи стремежа за постигане на по-добър контрол и лечение на кожните злокачествени заболявания в България. Уверен съм, че този път, макар и нелек, е успешен, когато е споделен“, допълни доц. д-р Красимир Киров – съпредседател на БАДО.

Лектори в конференцията бяха д-р Гергана Шаламанова – началник отделение по онкология към КОЦ-Пловдив, доц. д-р Красимир Киров – началник Клиника по дерматология към УСБАЛО-ЕАД София, проф. Здравка Валерианова (Ръководител Национален Раков Регистър), проф. Мария Балабанова от Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ „Александровска“, проф. Галина Куртева (Клиника по химиотерапия към УСБАЛО-ЕАД София ), д-р Ива Гаврилова (Клиниката по Онкодерматология към Националния онкологичен медицински център), доц. Павел Станимиров (Катедрата по Орална и лицево-челюстна хирургия при ФДМ, Медицински университет – София), проф. Соня Сергиева (СБАЛОЗ – Началник отделение по „Нуклеарна медицина”), проф. Антония Цоневска (Началник на Клиника по Нуклеарна медицина към Аджибадем Сити Клиник-Токуда) и много други.

Публикувано в http://medicalnews.bg