Бъдете внимателни с припичането на слънце! Лъчите хапят с тумори по кожата

Прекомерното излагане на слънце може да ни докара сериозни проблеми с кожата, предупреждават лекарите в началото на летния сезон. Слънчевите бани са полезни, но с тях не бива да се прекалява, защото освен невинното изгаряне на плажа, можем да си докараме и различни доброкачествени и злокачествени тумори по кожата. Два са рисковите фактори за възникването им – генна предопределеност и неконтролираното излагане на слънце или друг източник на ултравиолетови лъчи, като солариумите например. Всяка година отчитаме ръст на злокачествените образувания по кожата, съобщи д-р Гергана Шаламанова, началник- отделение по кожни болести в Комплексен онкологичен център-Пловдив.

Ултравиолетовата светлина е основен фактор за образуване на тумор на кожата, тъй като с тези лъчи се нарушават така наречените ДНК възстановителни механизми и кожата не може да регенерира. От UB-A лъчите се получава стареене на кожата, а от UV-B лъчите се образуват предтуморните и туморните образувания, уточнява marica.bg. Немеланомните тумори (карциноми) се получават при хронично излагане на кожата на слънце. Проявяват се при по-възрастни хора, особено при хора, работещи на открито. Те са два вида – базоцелуларен и спиноцелуларен. Единият се появява по ушите, устните, по гърба, по ръцете. Другият се среща по гънките на лицето.

Няма обаче по-опасен и коварен тумор от меланома. Той произтича от клетки, наречени меланоцити, и се провокира от слънчевото изгаряне. Острото излагане на части от тялото на слънце с последващо изгаряне водят до страшната болест. Защото тогава слънчевите лъчи предизвикват по-дълбоки увреждания. Многократните изгаряния почти винаги гарантират след 20-30 години появата на меланом. Изгарянията в детска възраст също са предразполагащ фактор за проявата му на по-стари години. Лечението при немеланомните тумори е хирургично. Когато пациентът е дошъл навреме, в по-ранен стадий, с еднократна хирургична интервенция болният е излекуван. При меланом обаче лечението е до края на живота, има химиотерапия, имунотерапия, следят се лимфните възли.

“В Комплексния онкологичен център в Пловдив ние прилагаме най-нови методи на лечение – таргетни терапии, които удължават живота на пациентите и които се прилагат в малко европейски държави”, обяснява д-р Шаламанова.