Проф. д-р Тереза Амарал - "Академия Меланом" 2023

Вълнуващи новини от втория ден на „Академия Меланом“

Вторият ден на „Академия Меланом“ започна с вълнуващи новини и високо ниво на дискусиите и участниците в наситената ни програма.

Проф. д-р Пьотр Рутковски – ръководител на клиника в Националния изследователски институт по онкология във Варшава даде нова надежда за пациентите с матастазирал меланом. Нов клас антитяло, част от комбинирана имунотерапия, дава окуражаващи резултати за контрол над заболяването, при значително по-ниска имунотоксичност.

Много интересна бе презентациията на проф. д-р Майкъл Вайхентал от Университетската болница Шлезвиг-Холщайн в гр. Кил, Германия, който е и ръководител на Европейския меланомен регистър. Той  представи нови проекти с участието на страната ни в лечението на метастатичен меланом.

Проф. Тереза Амарал от Центъра за клинични изпитвания за рак на кожата към Университета на Тюбинген, Германия и водещ лектор на Европейската асоциация по медицинска онкология за кожни тумори изнесе впечатляваща презентация за резистентността към имунотерапията, което е голям бич и за лекари, и за пациенти. Проф. Амарал дойде специално за участието си в конференцията, за да сподели опита си в преодоляването на резистентността към имунотерапията, която засяга в различна степен близо 40% от пациентите с меланом.

Записахме с тях кратки видеа, които ще публикуваме в следващите дни.

С нетърпение очакваме да споделим данни за нови и иновативни терапевтични възможности, които значително променят перспективите пред пациентите с меланом и успеха на тяхното лечение.