Онкоболни от Пловдив са с ограничен достъп до иновативно лечение

Раковоболни пациенти от Пловдив са ограничени във възможността да се лекуват с иновативни средства. Причината е, че Комплексният онкологичен център в града няма правомощията да предписва подобни терапии.

Всяка година у нас 480 души се диагностицират с кожен рак. Според статистиката 170 са смъртните случаи. Надеждата за пациентите е новата молекулна терапия. Медиците от онкологичния център в Пловдив имат богат опит с лечението с нови молекули отдавна. Нормативната уредба обаче не им позволява да предписват такова лечение, защото не работят в университетски болници.

За поредния абсурд в здравеопазването разказват Николай Райшинов и Валис Кръстев.

В Комплексния онкологичен център в Пловдив работят водещи специалисти. Въпреки солидния им опит, те не могат да предписват иновативни терапии. По регламент това може да става само в университетските болници.

Д-р Гергана Шаламанова, началник на онкодерматологичното отделение в КОЦ – Пловдив: Където се лекуват пациентите, там да бъде проследяван ефектът от тяхната терапия и изходът на заболяването. А това става чрез метода на диспансеризацията, който не се прилага в университетските болници, а само в онкологичния център.

Росица Станкова е с меланом. В повечето университетски клиники пациенти с тази диагноза попадат рядко.

Росица Станкова: Необходимо е да се лекувам с иновативни лекарства, с друг вид лечение, което няма как да го получа по друг начин, освен чрез здравната каса.

Д-р Гергана Шаламанова, началник на онкодерматологичното отделение в КОЦ – Пловдив: Тя ще получи иновативната втора молекула благодарение на ранния пациентски достъп по пациентска програма. Няма да могат да го отпускат за всеки пациент.

Затова медиците настояват за спешни нормативни промени, които да променят статута на онкологичния център – така че да е в интерес на пациентите, нуждаещи се от иновативни медикаменти.

Христина Тодева: С тия лекарства ми спасиха живота. Имах разсейки. В момента, в който ме вкараха в програмата, ефектът бе поразителен още след два месеца.

Друг сериозен проблем за хората с рак на кожата е, че два от основните препарати не се поемат от здравната каса. А комбинацията от тези медикаменти е животоподдържаща.

Пловдивският Комплексен онкологичен център приема пациенти не само от Южна България, но и от цялата страна.За да защитят интересите на своята рядка специалност, онкодерматолозите в страната учредиха през почивните дни Българска асоциация по онкодерматология. В момента се сформира работна група, която ще поиска от компетентните институции спешно решаване на проблема с достъпа до иновативно молекулно лечение.