Новини

Д-р Гергана Шаламанова: Предпазването от меланом трябва да започне в ранна детска възраст

Българските пациенти имат достъп до най-съвременните терапии за лечение на този вид кожен рак, разказва специалистът.

Д-р Гергана Шаламанова е завършила Медицинския университет в Пловдив. Има две специалности - по дерматология и по онкология. Тя е началник на отделението по медицинска онкология и онкологични заболявания в кожните болести в Комплексния онкологичен център в Пловдив и е председател на Българската асоциация по дерматологична онкология.

Ранната диагностика на променена бенка е единствената възможност за овладяване на заболяването

Темата ни за месец юли е злокачественият меланом. Днес разговаряме с един от виртуозите в България в диагностиката и лечението - д-р Ива Гаврилова. Д-р Гаврилова през 2015 г. придобива специалността Обща хирургия, а от 2016 г. до момента специализира реконструктивна хирургия във Франция -
там усвоява различни техники за реконструкция на млечна жлеза в най-реномираната
университетска болница "Сент Луи", гр. Париж и в Онкологичния център гр.Лион.

4300 случая на кожен карцином се диагностицират годишно у нас

lupa bgВсяка година в Европа се диагностицират повече от 100 000 пациенти с меланом, а смъртните случаи от това заболяване надвишават 20 000 годишно. Кожният меланом е 19-то по честота злокачествено заболяване в световен мащаб, като през 2018-та година в света са диагностицирани 300 000 нови случаи, пише сайтът zdrave.net.

Немеланомните кожни карциноми са 5-ти в структурата на злокачествените заболявания, с над 1 000 000 новодиагностицирани през 2018 г. В България кожните карциноми са най-често срещаното злокачествено заболяване, с над 4300 нови случаи на година.

„Академия Меланом“ обединява опита на новаторите и лидерите в онкодерматологията

article 89Водещи национални експерти в областта на дермато-онкологията и онкологията споделиха знания и опита си в прилагането на най-модерните методи за лечение на злокачествени заболявания на кожата в първата „Академия Меланом“. Събитието бе организирано от Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО) и представи новостите и предизвикателствата в лечението на пациенти с малигнен меланом и други кожни злокачествени заболявания. Образователната конференция е първа по рода си в България и събра в София всички категории медицински специалисти, ангажирани с лечението на меланоми - онколози, хирурзи, радиотерапевти, образни диагностици, онкодерматолози, патохистолози, нуклеарни медици, дерматолози, дерматопатолози, фармацевти, изследователи, медицински сестри и др.

Проведе се първата Академия Меланом

IMG 20191108 145641Целта на този форум е да се предоставят на всички специалисти „инструментите“, за да се персонализират грижите за всеки пациент, който се лекува.

Сесиите, които бяха включени в първата Академия Меланом, представиха напредъка в имуно- и прицелните терапии и комбинациите между тях; мястото на хирургичното лечение; как да се управляват свързаните с лечението нежелани събития и да се контролира токсичността в ерата на комбинираните терапии.

Първата Академия Меланом се проведе в София

shalamanovaПървата Академия Меланом се състоя в края на миналата седмица. Организатор бе Българската асоциация по Дермато-онкология.

Целта на този форум е да се предоставят на всички специалисти „инструментите“, за да се персонализират грижите за всеки пациент, който се лекува. Сесиите, които бяха включени в първата Академия Меланом, представиха напредъка в имуно- и прицелните терапии и комбинациите между тях; мястото на хирургичното лечение; как да се управляват свързаните с лечението нежелани събития и да се контролира токсичността в ерата на комбинираните терапии.