Лечението на малигнен меланом бе сред водещите акценти на Националната конференция по онкология

Трима членове на БАДО представиха съвременните методи за диагностика и лечение на малигнен меланом в рамките на Националната онкологична конференция на 19-20 май 2023 г. в София. Форумът бе организиран от Българското онкологично научно дружество (БОНД), под егидата на Съюза за международен контрол върху рака (UICC).

Събитието тази година събра водещи специалисти в различни области на онкологията, които обсъдиха новостите в лечението и контрола на едни от най-предизвикателните онкологични заболявания – „Рак на бъбрека и уротела. Рак на белия дроб. Малигнен меланом. Тумори на глава и шия“.

Председателят на БАДО – д-р Гергана Шаламанова, началник на отделението по „Медицинска онкология и дерматология“ в КОЦ-Пловдив – бе лектор в един от най-интересните панели с международно участие, където коментира възможностите за адювантно лечение на меланом с имунотерапия в ранните стадии на заболяването.

Симпозиумът, посветен на системното лечение на метастатичен меланом с таргетна терапия, бе модериран от д-р Ива Гаврилова – хирург-онколог с дългогодишен опит в Клиниката по Онкодерматология в УСБАЛО – София, секретар на БАДО и координатор на Европейския меланомен регистър за България. В партньорство с д-р Ахмед Контилев (Клиника по медицинска онкология в Болница Токуда, член на БАДО) и д-р Красимир Николов от КОЦ-Бургас бяха представени клиничните ползи и предимства на комбинираната терапия на пациенти с неоперабилен или метастатичен меланом с BRAFV600 мутация. „Благодаря на колегите за ползотворната дискусия. Със споделения клиничен опит и знание очертахме съвременните възможности, които оформят бъдещето на онкологичните грижи в областта. Убедено вярвам, че в този формат допринесохме за ново разбиране за ефективността на комбинираните терапии и революцията в лечението на малигнения меланом”, каза д-р Ива Гаврилова.