Ден на пациента: Промени в стандарта за лечение на меланом дават шанс за успешно овладяване и контрол над заболяването

През последните две години лекарственото лечение в областта на дермато-онкологията претърпя значително развитие. Вече пациенти с меланом в ранен стадий (IIB и IIC) могат да бъдат лекувани с добра ефективност с имунотерапия, след оперативно отстраняване на тумора. Това предлага нови хоризонти за бъдещия контрол на заболяването, съобщи д-р Гергана Шаламанова – председател на Българската асоциация по дермато-онкология по време на пациентски форум – Ден на пациента: „Меланомно общество в обществото“, който се проведе днес в София. Събитието събра водещи лекари в областта на дерматоонкологията, мултидисциплинарни екипи от учени и специалисти, посветени на това заболяване, които представиха новостите в диагностиката и лечението на кожен меланом пред пациенти и техните семейства.

Напредъкът в медицината тази година доведе до промени в стандарта за лечение на кожния меланом. „У нас, както и в цяла Европа, е регистрирана и предстои да бъде реимбурсирана имунотерапия за лечение на ранен стадий на меланом. Като лекари всички очакваме с нетърпение тази нова възможност за още по-задълбочена грижа за нашите пациенти“, допълни д-р Шаламанова.

Тези иновации в диагностиката и лечението на меланом придават още по-голямо значение на биопсията на сентинелния възел, посочи от своя страна д-р Ива Гаврилова – хирург-онколог и секретар на БАДО. „Сентинелната биопсия продъжава да бъде решаваща оперативна техника за установяване на реалния стадий на заболяването. Тя ни позволява адекватно определяне на рисковете за пациента и бъдещото му проследяване, което е ключово за успеха на лечението и качеството на живот на пациентите с меланом“, подчерта д-р Гаврилова. Тя представи на форума и нова възможност за лечение на пациенти с метастазирал очен меланом – „вид имунотерапия, която дава надежда за по-добър контрол на това рядко заболяване, в напреднал стадий от развитието му и сме щастливи да споделим новината с нашите пациенти“.

Форумът бе и Годишна среща на Меланом пациентската общност в България (МПОБ). Лекари-онкодерматолози, учени, психолози, специалисти по здравни грижи, партньорски организации застанаха пред пациентите с меланом и техните близки, за да отговорят на техните въпроси. Целта бе всички заедно да се запознаят и да обсъдят иновативните методи за диагностика, лечение и психосоциална подкрепа, които дават перспектива за качество на живот, благодарение на новите терапи и възможностите на науката.

Всяка година в България се диагностицират над 600 нови случая на меланом. В световен мащаб тенденциите са към трайно покачване на заболеваемостта и за жалост все по-често ще се сблъскваме с този тумор, отбелязват от БАДО. Притеснително е, че се диагностицират все по-млади пациенти – под 35 – 40-годишна възраст, включително и подрастващи. В началните стадии меланомът се лекува оперативно и шансът за пълно излекуване е над 90%. Затова ранното откриване на заболяването е от ключово значение.

По време на форума бяха изнесени данни от проучване на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, които показват, че само 3% от българите смятат, че ракът е лечим. Само ¼ от хората у нас са си правили профилактичен преглед за рак. В същото време 71% заявяват, че биха си направили безплатен профилактичен преглед за онкологично заболяване. Българската асоциация по дермато-онкология препоръчва всеки човек поне веднъж в живота си да се прегледа за кожен меланом при специалист, дори и да няма никакви симптоми. Профилактиката и слънцезащитата са най-ефективните средства за предпазване от заболяването.