Д-р Ива Гаврилова пред CodeHealth TV: Лечението на меланом е областта, в която медицинската онкология направи най-голям скок

През 2011 г. беше изобретена имунотерапията – вливане на антитела, които карат имунната система да се събуди, да разпознава туморните клетки и да ги унищожава. От тогава до днес извървяхме много дълъг път. Вече сме в ерата на имунотерапията и т.нар. таргетна терапия, които нямат страничните ефекти на химиотерапията и дават отлични резултати в лечението на меланом.

  • Какви са ползите за лекари и пациенти от включването на България в Европейския меланомен регистър?
  • Каква е заболеваемостта и причините за поява на малигнен меланом?
  • Можем да гледаме на това заболяване, като на хронично?
  • Как да се предпазваме и кога да отидем при дерматолог?
  • Слънцето и солариумът – кога са приятел и кога – враг?

Като лекар и майка знам, че информираността за меланома е също толкова важна, колкото медицинските успехи в лечението на заболяването. Да бъдем отговорни към здравето си е обща кауза, която изисква малки, но постоянни стъпки.

Видео: Healthy Morning, CodeHealth TV, 09.01.2023 г.

 

За д-р Ива Гаврилова:

Д-р Ива Гаврилова е онкохирург с дългогодишен опит в Клиниката по онкодерматология в УСБАЛО – София. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Св. Константин Кирил Философ” и през 2005 г. – Медицинския университет – София, с отличен успех. Ученик и последовател на уважавани и водещи специалисти в сферата на онкодерматологията в България и Европа. Придобива специалност по обща хирургия, специализира пластична и реконструктивна хирургия в Париж, Франция. През 2018 г. придобива научна степен Доктор по онкология. Трето поколение хирург-онколог. Един от създателите на „Българската асоциация по дермато-онкология“, посветена на въвеждане на най-новите методи и иновации за подобряване на диагностиката и лечението на пациентите с меланом и редки кожни тумори. Секретар на асоциацията, главен редактор на Академично издание „Дермато-онкология“ и главен координатор на МеlaReg за България.

Д-р Ива Гаврилова Уебсайт: https://ivagavrilova.com/
Facebook: https://bit.ly/3l0DbzW
LinkedIn: https://bit.ly/3mzztgX