Случай на месеца

Лечение на карцином, причинил огромна хронична рана на гърба, представиха български онкодерматолози в Барселона

dr veselin kirovКлиничен случай на локално авансирал базоцелуларен карцином,причинил огромна хронична рана на гърба, представи онкодерматологът д-р Веселин Киров по време на пленарните сесии на конгреса на Европейската асоциация по дермато-онкологията (ЕАДО), който се проведе в Барселона, Испания в началото на Ноември. 

„Интересът ни е свързан с  наблюдаваните от нас едновременно протичащи процеси на деструкция на тумора,образуване на гранулациона тъкан запълваща дефекта и достатъчно високия имунитет, който не позволява  лимфогенна или хематогенна бактериална дисеминация. Лечението, което сме провели е с висмодегиб 150мг дневно. Внушението, което правим е че, висмодегиб, вероятно освен туморна деструкция, причинява стимулиране на  тъканите  стволови клетки, както и тези от костния мозък в раната, както и че стимулира локалния имунитет.Следователно инхибитори на Hh сигналния път могат да се използват за зарастване на хронични рани“, разказа д-р Веселин Киров.

 

Image 1Д-р Веселин Киров е специалист-онкодерматолог. За разлика от дерматологията, която все повече се ориентира към естетичната медицина, онкодерматологията е „отговорна“ за диагностиката и лечението на кожните тумори. Повече от 24 години д-р Киров работи в Отделението за диспансерно наблюдение на онкологични заболявания в МУ-Плевен. Участва в програми за научен обмен на медицински специалисти, който се осъществява в онкологични институти в Словения, Германия, Израел.

pdf barcelona