Мултидисцплинарна среща за имуносвързаната токсичност - Пловдив, 10.11.2023

БАДО организира в Пловдив втора мултидисцплинарна среща за имуносвързаната токсичност при лечението на меланом

Имунотерапията навлиза все по-широко в лечението на редица онкологични заболявания. Това е високо ефикасно лечение с отлични резултати, но и специфични имуносвързани реакции, чието познаване и добро менажиране е неизменна част от успешната терапия и отговорност на всеки специалист. Затова за втора поредна година екипът на Българската асоциация по дермато-онкология организира среща на лекари от различни специалности, свързани с лечението на онкологичните заболявания, за да споделим дългогодишния си опит в имунолечението на кожните неоплазми и да се учим едни от други.

Преди година започнахме с форум за имуносвързаните токсичности в Хисаря. Сега решихме да надградим придобития опит в мултидисциплинарен формат на 11-ти октомври в Пловдив, където заедно с лекари пулмолози, ендокринолози, гастроентеролози и други специалисти от държавни и частни лечебни заведения разглеждахме случаи от практиката и дискутирахме прилагането на терапиите и постигнатите резултати.

Благодарни сме на лекторите, които откликнаха на поканата ни да споделят с колегите си познания и опит, свързан с овладяването на  имуносвързаните реакции:

✅  Доц. Радин Цонев и екип от млади специалисти от „Болница Токуда“ ни запознаха с автоимунните реакции от гастроинтестиналния тракт;

✅  Д-р Георги Хинков, ВМА-София представи проявленията в пулмологичен аспект;

✅ Д-р Мария Калинкова също от „Болница Токуда“ разгледа едни от най-честите имуносвързани ендокринопатии;

✅ Доц. Георги Славов – невролог и  д-р Калин Кръстев – кардиолог от УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив споделиха опит с редките изяви на имунотоксичност;

✅ Д-р Гергана Шаламанова – КОЦ-Пловдив, председател на БАДО  – представи пред аудиторията напредъка в лечението на кожните тумори и една от най-честите изяви на кожна имунотоксичност;

✅ Д-р Ива Гаврилова, дм – УСБАЛО-София, секретар на БАДО – разясни механизма на възникване на имунотоксичности, разновидностите им и международните практики за тяхното дирижиране.

Срещата се проведе с подкрепата на Bristol Myers Squibb. Благодарим за партньорството! Вече сме още една стъпка напред в по-добрата грижа за пациентите с меланом.