Акценти от дейността на БАДО през 2022-ра: Медицински форуми

Някъде между вълните на COVID-пандемията, мечтаехме. Мечтаехме предпазливо и търсехме начин да се адаптираме към „новото нормално“. Защото възможността за още една година, прекарана предимно онлайн, не беше опция.

Започнахме през май 2022 г., когато организирахме мултидисциплинарен новаторски форум, посветен на лекарствено свързаната токсичност. Симпозиумът “Дирижиране на лекарствена токсичност“ събра в гр. Хисаря водещи специалисти – пулмолози, дерматолози, гастроентеролози, ендокринолози, кардиолози, невролози и медицински онколози, за да обсъдим клинични случаи и възможностите за успешното й управление в лечебния процес.

През юни БАДО се присъедини с гост-лектори към „Лятното училище по дерматоалергология“ в Пловдив, организирано от Българското дерматологично дружество. Д-р Гергана Шаламанова и д-р Ива Гаврилова споделиха опит за лечението на меланом и редки кожни тумори. Благодарни сме за поканата и за възможността да продължим професионалния разговор по темата за кожната токсичност.

През 2022-ра направихме още една голяма крачка напред за достъпа на българските лекари и пациенти до световния опит и постижения в дермато-онкологията. Благодарение на БАДО, България стана 15-ия пълноправен член на Европейския меланомен регистър и успяхме да изградим собствена платформа за регистриране на пациенти в III и IV стадий – BGMelaReg, която вече работи ефективно.