„Академия Меланом“ представи най-новите терапии на злокачествени кожни заболявания

Водещи национални експерти в областта на дермато-онкологията и онкологията споделиха знания и опита си в прилагането на най-модерните методи за лечение на злокачествени заболявания на кожата в първата „Академия Меланом“.

Събитието беше организирано от Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО) и представи новостите и предизвикателствата в лечението на пациенти с малигнен меланом и други кожни злокачествени заболявания.

Образователната конференция е първа по рода си в България и събра в София всички категории медицински специалисти, ангажирани с лечението на меланоми – онколози, хирурзи, радиотерапевти, образни диагностици, онкодерматолози, патохистолози, нуклеарни медици, дерматолози, дерматопатолози, фармацевти, изследователи, медицински сестри и други.

Всяка година в Европа се диагностицират повече от 100 000 пациенти с меланом а смъртните случаи от това заболяване надвишават 20 000 годишно, сочи статистиката.

Кожният меланом е 19-oто по честота злокачествено заболяване в световен мащаб, като през 2018 г. в света са диагностицирани 300 000 нови случая.

Немеланомните кожни карциноми са 5-и в структурата на злокачествените заболявания, с над 1 000 000 новодиагностицирани през 2018 г.

В България кожните карциноми са най-често срещаното злокачествено заболяване, с над 4300 нови случая на година

Ето защо искахме да създадем научно пространство, което да обедини специалистите, отдадени на лечението на малигнения меланом, и да подкрепи професионалното партньорство помежду имказа д-р Гергана Шаламанова – съпредседател на БАДО.

„Мисията, с която е създадена „Академия Меланом“, е да бъде мост към бъдещето в медицината, към новите методи за лечение и генериране на революционно ново знание в областта, подкрепено от синергията на интердисциплинарния ни опит“, подчерта още д-р Шаламанова.

Искрено вярваме, че този форум ще подкрепи стремежа за постигане на по-добър контрол и лечение на кожните злокачествени заболявания в България. Уверен съм, че този път, макар и нелек, е успешен, когато е споделен – допълни доц. д-р Красимир Киров – съпредседател на БАДО.

На първото събитие на „Академия Меланом“ 2019 бяха представени нововъзникващи терапии и развиващите се стандарти за грижа при лечението на пациенти с кожни тумори, сред които лечение с имунотерапия с PD-антитела, радиотерапия в адювантното лечение на малигнен меланом, съвременните терапевтични подходи при неоперабилен и метастазирал малигнен меланом.

Лектори в конференцията бяха д-р Гергана Шаламанова – началник на Отделението по онкология към КОЦ-Пловдив, доц. д-р Красимир Киров – началник на Клиниката по дерматология към УСБАЛО-ЕАД София, проф. Здравка Валерианова (ръководител на Националния раков регистър), проф. Мария Балабанова от Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ „Александровска“, проф. Галина Куртева (Клиника по химиотерапия към УСБАЛО-ЕАД София ), д-р Ива Гаврилова (Клиниката по онкодерматология към Националния онкологичен медицински център), доц. Павел Станимиров (Катедрата по орална и лицево-челюстна хирургия при ФДМ, Медицински университет – София), проф. Соня Сергиева (СБАЛОЗ – началник на Отделението по нуклеарна медицина), проф. Антония Цоневска (началник на Клиниката по нуклеарна медицина към Аджибадем Сити Клиник-Токуда) и много други.

Поздравителни адреси към участниците в първата „Академия Меланом“ изпратиха заместник-министърът на образованието Деница Сачева, председателят на НЗОК д-р Дечо Дечев и д-р Иван Маджаров – председател на УС на Българския лекарски съюз.